Veelgestelde vragen voor de medewerkers.

FAQ staat voor "Frequently Asked Questions" oftewel veelgestelde vragen. Deze vragen zijn samengesteld op basis van de meest voorkomende vragen die jullie ons stellen. Als je het antwoord niet kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Hoe kan ik me als medewerker registreren?

Om toegang te krijgen tot je account in Payroller, waar je je contracten, prestaties en loonbrieven kan raadplegen, dien je jezelf te registreren. Dit kan op 2 manieren: 

1. Je bent nog niet ingeschreven door je werkgever. In dit geval stuurt jouw werkgever stuurt jou een bedrijfsURL door die je rechtstreeks linkt aan het bedrijf waar je voor gaat werken.


Klik vervolgens op de optie: "registreren".

Er wordt dan gevraagd welk type uitzendkracht je bent. Hier maak je een keuze uit de volgende opties: 

  •  Uitzendkracht (bediende of arbeider)
  • Jobstudent (scholieren of studenten)
  • Flexijob (medewerkers die aan de voorwaarden voldoen om als flexi te werken)
  • Extra (gelegenheidsmedewerker in de horeca)

Ben je niet zeker welk statuut je moet kiezen? Vraag het even na aan je werkgever, zij hebben hier zeker een antwoord op.

Na het aanduiden van je statuut, doorloop je alle stappen en upload je een duidelijke foto van de voor -en achterkant van je ID. Als student hebben we ook een kopie van jouw huidige studenten/leerlingen kaart nodig. Heb je nog geen nieuwe kaart? Dan volstaat een kopie van jouw inschrijvingsbewijs zeker ook.

2. Jouw werkgever heeft jou reeds ingeschreven bij Payroller. Je dient dan enkel nog een gebruikersprofiel aan te maken.

In dit geval vraag je jouw persoonlijke login link aan jouw werkgever of via de chat op my.payroller.com. Je kan ook rechtstreeks naar de website my.payroller.com gaan en klikken op "Registreer je nu - als medewerker".

Wellicht staat er al een groot deel van jouw informatie ingevuld. Doorloop dan alle stapjes en update jouw persoonlijke info waar nodig.

Heb je een buitenlandse pas? Check dan ook zeker het artikel: Hoe registreer ik me als buitenlandse medewerker?

Hoe kan ik mijn contract ondertekenen?

Om ervoor te zorgen dat al onze contracten op een gestroomlijnde manier worden ondertekend maken we gebruik van Interim Sign, een handige service die door alle uitzendkantoren wordt gebruikt. Telkens wanneer er een contract voor jou wordt opgesteld, ontvang je dit via e-mail in je inbox. Via Interim Sign (AdminBox) kun je dan het contract elektronisch ondertekenen.

Soms kan het gebeuren dat het niet lukt om het contract te ondertekenen. Dit kan verschillende redenen hebben: het kan zijn dat er een probleem is met InterimSign, dat de termijn voor ondertekening is verstreken (3 dagen) of dat het contract al is begonnen. Maar maak je geen zorgen! Als je toch op het werk verschijnt volgens het contract, betekent dit dat je mondeling akkoord gaat met de voorwaarden.

Je kunt altijd je contracten bekijken in je Payroller account via my.payroller.com.

Onthoud dat het voor de uitbetaling niet uitmaakt of het contract al dan niet is ondertekend. Zolang er een contract is, zal de uitbetaling plaatsvinden.

Mocht het ondertekenen van de contracten nog steeds niet lukken, dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan InterimSign (AdminBox). In dat geval kun je een nieuw mandaat aanvragen.

  • Maak een account en wachtwoord aan bij AdminBox (InterimSign)

  • Je kan dan jouw contract nalezen en het ondertekenen in de volgende stap
  • Je hoeft geen E-ID reader meer bij de hand te hebben voor de ondertekening. Je kan namelijk een mandaat aanmaken voor de contracten te ondertekenen.
  • Van zodra het mandaat ondertekend is, kan je jouw toekomstige contracten telkens digitaal ondertekenen.
  • In laatste stap zie je in jouw inbox dan al je contracten staan.

Ik ben student. Waar moet ik op letten bij de inschrijving?

Belangrijk voor de berekening van jouw woon-werkverkeer is het juist invullen van jouw verblijfsadres. Verblijf je dus op kot en vertrek je van hieruit naar je werk? Dan dien je dit aan te geven in je profiel. Het adres van je kot wordt dan gebruikt om de afstand in kilometers te berekenen tussen jouw verblijfsplek en de werkplek.

Als student zijnde, vragen we je verder ook om een studentenkaart toe te voegen aan je profiel. Maar wat als je geen studentenkaart hebt of als er een foutief jaartal op staat? Geen zorgen, we begrijpen dat dit kan gebeuren. In dat geval vragen we je om een inschrijvingsformulier of een screenshot van de school-app te verstrekken als alternatief bewijs van je studentenstatus.

OPGELET: Een screenshot van jouw studentencontingent op Student@Work is NIET voldoende.

Waarom is het belangrijk om 100% zeker te zijn van je studentenstatuut?

Een studentenstatuut is een voordeel statuut. Dat wil zeggen dat je (bijna) geen belastingen op jouw loon moet betalen. Natuurlijk hangen hier voorwaarden aan vast. Je moet namelijk door de Belgische overheid gezien worden als student. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen om hierop een antwoord te weten, zijn:

  • Ontvangen mijn ouders Belgisch kindergeld?
  • Sta ik ingeschreven in een Belgische onderwijsinstelling en volg ik hier voldoende uren?
  • Is mijn hoofdactiviteit studeren in België?

Bv. Ben je Nederlander, studeer je in Nederland maar verblijf je in België (op kot)? Dan wordt je niet gezien als student in België en mag je dus niet onder het studentenstatuut werken.

Ben je nog altijd niet 100% zeker van jouw situatie? Neem dan contact op met de RSZ dienst via onderstaande gegevens:

Tel: 02/509.59.59 

Email: contact@rsz.fgov.be

Hoe registreer ik mij als buitenlandse medewerker?

Allereerst dien je als buitenlandse medewerker een Belgisch Rijksregisternummer aan te vragen. Zonder dit nummer kun je helaas niet aan de slag via Payroller.

Het Belgisch Rijksregisternummer is een uniek identificatienummer dat aan elke inwoner van België wordt toegekend. Het wordt gebruikt voor administratieve doeleinden, zoals bij het registreren van persoonlijke gegevens bij overheidsinstanties en werkgevers.

Het Rijksregisternummer is noodzakelijk om jouw identiteit te verifiëren en je correct te kunnen registreren als medewerker. Je kunt zo een nummer aanvragen op de volgende website: https://www.belgianidpro.be/nl...;

Vervolgens doorloop je alle stappen die je terugvindt in het artikel "Hoe registreer ik me als medewerker?".

OPGELET: indien je in het bezit bent van een bijlage 15, 18 of een ander attest waarop staat of jij al dan niet mag werken in België, moet je dit uploaden bij "achterkant ID". Vergeet ook zeker de BIC code niet in te vullen bij het registreren van een buitenlands rekeningnummer. Zonder BIC code, kan jouw loon niet goed verwerkt worden.

Waar kan ik mijn wachtwoord wijzigen?

Surf naar de startpagina van Payroller. Vervolgens navigeer je naar je profiel en klik je op instellingen links onderaan de pagina.

Daarna klik je op "Wachtwoord wijzigen" en voer je eerst je huidige wachtwoord in, gevolgd door het nieuwe wachtwoord. Als je deze stappen hebt doorlopen dan zou je nu gebruik kunnen maken van je nieuwe wachtwoord als je ingelogd bent.

Wat wordt er bedoeld met het statuut "extra"?

Binnen de horecasector wordt af en toe gebruik gemaakt van extra medewerkers, ook wel gelegenheidsmedewerkers genoemd. Deze medewerkers worden ingezet tijdens drukke periodes, speciale evenementen of wanneer er extra handen nodig zijn om de service te ondersteunen.

Als extra medewerker heb je de mogelijkheid om flexibel te werken en bij te springen waar nodig. Dit kan variëren van het bedienen van gasten tot het helpen in de keuken of achter de bar. Je kunt het vergelijken met het flexi-statuut, aangezien er ook een verminderde belasting bijdrage wordt ingehouden.

Er zitten echter wel enkele voorwaarden aan het "extra" statuut vast. Zo mag je als werknemer maximaal 50 dagen per jaar als "extra" werken en mag dit maximaal 2 opeenvolgende dagen bij dezelfde werkgever. Je geniet dan van een belastingvoordeel en zult dan een verminderde bijdrage van 33,31% op je loon betalen. Verder zullen deze inkomsten niet worden meegeteld in je personenbelasting, waardoor je dus niet in een hogere schijf terechtkomt.

Wanneer wordt mijn loon gestort?

Allereerst ontvang je op donderdagnamiddag jouw loonbrief. Al je loonbrieven kun je terugvinden op je persoonlijke account van Payroller. Je loon wordt vervolgens gestort vanaf donderdag namiddag na de gewerkte week. Afhankelijk van bank tot bank, zal je loon diezelfde donderdag of vrijdag op jouw rekening staan. Indien je op vrijdagnamiddag nog niets ontvangen hebt, mag je een mailtje sturen naar support@payroller.com.

Wij verwerken je loon op basis van de gegevens die jouw werkgever heeft ingegeven in Payroller. Indien er iets niet klopt, kan je dit best met jouw werkgever bespreken.

Voor meer informatie over hoe je een account maakt op onze website, ga je naar het artikel "Hoe registreer ik me als werknemer?".

Wat is het verschil tussen woon-werkverkeer (sociaal abonnement) en werk-werkverkeer?

Het sociaal abonnement (woon-werkverkeer) is de km vergoeding die jij krijgt om van jouw verblijfsadres naar de werkplek te gaan. De bedragen hiervoor zijn per sector (paritair comité) wettelijk bepaald en kunnen dus per bedrijf verschillen. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen het vervoermiddel dat jij gebruikt om naar je werk te gaan. Laat dus zeker aan jouw werkgever weten hoe jij naar je werk gaat. Het kan zelfs goed zijn, dat woon-werkverkeer geen verplichting is bij het bedrijf waar je werkt en dat je hier dus geen vergoeding voor krijgt. Voor meer informatie, dien je jouw werkgever te contacteren.

Km vergoeding (werk-werkverkeer) is de vergoeding die je krijgt wanneer je jouw eigen wagen gebruikt om je te verplaatsen voor werkgerelateerde zaken. Hoeveel je precies per km krijgt, hangt ook van verschillende zaken af. Heb je hier vragen over? Dan bespreek je dit best met jouw werkgever.

Wat zijn ADV dagen?

Wat zijn ADV dagen?

Bij arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.

Betaald of onbetaald

In sommige gevallen bouw je verlofrechten op die onbetaald zijn, in andere gevallen worden je vrije ADV dagen betaald. Dit is afhankelijk van bedrijf tot bedrijf. Ben je niet zeker over jouw situatie? Dan bespreek je dit best even met jouw werkgever.

Voor iedereen?

ADV dagen zijn dus enkel voor medewerkers die een voltijds rooster hebben en die op regelmatige basis voor een bedrijf werken. Studenten en flexi's bouwen bijna nooit ADV dagen op. 

Waar kan ik mijn loonbrieven en fiscale fiche 281.1 vinden?

Al jouw loonbrieven kun je terugvinden op jouw persoonlijke account bij Payroller. Volg de stappen in het artikel "Hoe registreer ik me als werknemer?" om te weten te komen hoe je een account op ons website aanmaakt. 

In jouw account aan de linkerkant zie je de rubriek "loonbrieven" staan. Hier staat een overzicht van al jouw voorgaande loonbrieven. Je kunt de loonbrieven downloaden door op het pijltje aan de rechterkant te klikken.


Fiscale Fiche 281.1
De fiscale fiche 281.1 is een overzicht van je inkomsten van het afgelopen jaar. Het helpt je met het verkrijgen van een overzicht van jouw.   betreffende inkomsten. Elk jaar beschik je namelijk over één of meerdere fiscale fiches die je nodig hebt om je belastingaangifte in te vullen. Op deze fiscale fiche vind je het bedrag van alle betalingen, inhoudingen, tussenkomsten, voordelen van alle aard en herberekeningen van het afgelopen inkomstenjaar. Bij de fiscale fiche vind je ook een controledocument dat de details per maand weergeeft.

Ben je op zoek naar jouw fiscale fiche 281.1? Deze wordt automatisch gegenereerd in januari na het gewerkte jaar. De fiche kun je vervolgens terugvinden in jouw account onder de rubriek "loonbrieven". Vind je hem niet? Probeer dan eens te zoeken op "fiche 281.1" in de zoekbalk rechtsboven.

Waar vind ik mijn vakantieattest als bediende?

Voor de berekening van jouw vakantiedagen in het huidige jaar, hebben we de vakantieattesten nodig van jouw vorige werkgevers in het voorgaande jaar. Jouw vorige werkgever is namelijk verantwoordelijk voor het verstrekken van het vakantieattest voor de periode dat je bij hen in dienst was.

Stel: je wilt je vakantiedagen laten berekenen voor 2024, dan dien je jouw vakantieattesten van alle voorgaande werkgevers in het jaar 2023 te verzamelen en naar Payroller door te sturen.

Wanneer je de vakantieattest(en) van je vorige werkgevers dus verzameld hebt, mag je die doorsturen naar support@payroller.com. Wij zorgen dan voor de correcte verwerking van jouw vakantiedagen.

Waar vind ik mijn vakantieattest als arbeider?

De berekening van vakantiedagen voor arbeiders wordt volledig geregeld voor het RJV (Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie). Meer info hierover kun je hier vinden.

Hoe vraag ik mijn vakantieattest aan bij Payroller?

Arbeiders: Aanvragen bij RJV

Alle verwerking van vakantiedagen en vakantiegeld wordt voor arbeiders gedaan door de RJV (Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie). Zorg ervoor dat je tijdig jouw aanvraag indient bij de RJV om ervoor te zorgen dat jouw vakantie correct wordt geregistreerd en verwerkt. Voor meer informatie surf je naar de website: https://www.rjv.fgov.be/nl/mij...

Bedienden: Aanvragen bij Payroller


Bedienden dienen hun vakantieattest rechtstreeks aan te vragen bij Payroller. Dit kan makkelijk door een mailtje te sturen naar support@payroller.com of via de chatfunctie op my.payroller.com

Heb ik recht op een eindejaarspremie?

De eindejaarspremie, ook wel bekend als de "dertiende maand", wordt in december uitbetaald onder bepaalde voorwaarden:

Je moet minstens 65 dagen of 494 uren hebben gewerkt (of 78 dagen in een zesdagenweek) tussen 1 juli van het vorige jaar en 30 juni van het lopende jaar, ook wel bekend als de referteperiode.

Let op: Als je als uitzendkracht slechts 60 dagen of 456 uren hebt gewerkt, heb je ook recht op een eindejaarspremie. Dit geldt wanneer je wordt aangenomen als vaste werknemer bij dezelfde werkgever waar je voorheen als uitzendkracht hebt gewerkt.

De eindejaarspremie wordt voor uitzendkrachten uitbetaald door het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten. Je zal een mail krijgen met de vraag een formulier in te vullen, waarna de uitbetaling zal plaatsvinden vanaf januari het jaar na het gewerkte jaar.

Meer info kun je hier terugvinden.

Waar worden mijn maaltijdcheques gestort?

Niet iedereen heeft recht op maaltijdcheques. Dit is vaak afhankelijk van de functie die je uitvoert en/of het bedrijf waarvoor je werkt. Je kunt al jouw extra legale voordelen altijd terugvinden op je arbeidsovereenkomst.

Indien je dus wél recht hebt op maaltijdcheques, zullen deze gestort worden op een Edenred-kaart.

Als je nog geen kaart hebt ontvangen, zal de eerste kaart via Payroller worden aangevraagd. Deze kaart wordt per post naar jou verzonden, dus controleer alsjeblieft zorgvuldig het adres dat je in Payroller hebt geregistreerd. Als je al een kaart hebt (van een vorige werkgever), zal de uitbetaling rechtstreeks op die kaart worden gestort.

In geval van diefstal of verlies moet je je kaart onmiddellijk blokkeren. Ga daarvoor naar je Persoonlijke Webruimte op MyEdenred.be of bel naar het nummer 02/702.20.02. Opgelet: dit proces is onomkeerbaar en je kaart wordt onbruikbaar.

Waar worden mijn ecocheques gestort?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat niet iedereen recht heeft op ecocheques. Dit verschilt per functie en bedrijf. Ben je benieuwd of jij recht hebt op ecocheques? Je kunt dit terugvinden op jouw arbeidsovereenkomst.

Verder is de betaling van ecocheques in elke sector anders. Sommige ecocheques worden in juni/juli uitbetaald, andere in december. Wil je weten wanneer jij jouw ecocheques mag ontvangen? Stuur ons dan een berichtje op de chat.

De betaling van ecocheques gebeurt op een Edenred-kaart. Als je nog geen kaart hebt ontvangen, zal de eerste kaart via Payroller worden aangevraagd. Deze kaart wordt per post naar jou verzonden, dus controleer alsjeblieft zorgvuldig het adres dat je in Payroller hebt geregistreerd. Als je al een kaart hebt (van een vorige werkgever), zal de uitbetaling rechtstreeks op die kaart worden gestort.

In geval van diefstal of verlies moet je je kaart onmiddellijk blokkeren. Ga daarvoor naar je Persoonlijke Webruimte op MyEdenred.be of bel naar het nummer 02/702.20.02. Opgelet: dit proces is onomkeerbaar en je kaart wordt onbruikbaar.

Hoe zit het met mijn vakantiedagen en vakantiegeld?

De betaling van jouw vakantiegeld is afhankelijk van het statuut waaronder jij werkt.

Bedienden

Als je als bediende werkt via een uitzendkantoor, wordt jouw vakantiegeld (enkel -en dubbel) telkens bij jouw loon mee uitbetaald. Dit is standaard zo in de interimsector en wordt overal op deze manier toegepast. Je kunt de berekening hiervoor terugvinden op jouw loonbrief. Wanneer je dus een verlofdag inplant, zal deze onbetaald zijn aangezien je het geld (pro rata) hier reeds voor gekregen hebt.

Arbeiders

Bij arbeiders werkt het net iets anders. Ook zij krijgen hun enkel vakantiegeld mee uitbetaald bij hun loon. Het dubbel vakantiegeld wordt echter bijgehouden door het RJV (Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie) en op het einde van het jaar uitbetaald. Wanneer je als arbeider een dagje verlof pakt, is dit dus ook onbetaald.

Vakantiedagen opbouwen

In beide gevallen bouw je vakantiedagen op in een gewerkt jaar, voor het daaropvolgende jaar. Ben je benieuwd naar de hoeveelheid opgebouwde dagen die je hebt? Dan dien je een vakantieattest op te vragen. Als bediende vraag je dit op bij jouw vorige werkgevers, als arbeider vraag je dit op bij de RJV. Meer info vind je op de website: https://www.rjv.fgov.be/nl

Als er op je vakantieattest staat dat je 10 dagen verlof hebt opgebouwd als uitzendkracht, dan betekent dit dus dat je 10 dagen recht hebt op onbetaald verlof bij jouw huidige werkgever.

Flexi medewerkers

Als flexi medewerker heb je ook recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld zit echter al in het flexi-loon en bedraagt 7,67%. Het wordt samen met je loon uitbetaald en er volgt achteraf geen extra uitbetaling meer. Wil je als flexi een verlofdag inzetten? Dan is deze gewoon onbetaald.

Waar vind ik mijn C4?

Een C4 is een officieel document dat je nodig hebt na het einde van je tewerkstelling bij een bepaalde werkgever. Omdat Payroller jouw officiële werkgever is, kunnen wij enkel jouw C4 bezorgen.

Heb je een C4 (of een ander sociaal document) nodig? Stuur ons dan gerust een berichtje op de chat of een email naar support@payroller.com